Gyakran ismételt kérdések

 

 

Hogyan, hány éves kortól lehetek tag?

A tagság feltétele a nagykorúság, tehát a betöltött 18-adik életév, cselekvőképesség és hogy ne álljon semmilyen törvényi eltiltás alatt az adott személy. További feltétel, hogy előzetesen három edzésünkön kell részt vennie a jelentkezőnek. Ezután pedig be kell fizetnie legalább negyedéves tagdíjat (naptári negyedév) és el kell fogadnia az egyesület alapszabályában foglaltakat.

 

Milyen feltételeknek kell megfelelnem, hogy igazolt/minősített sportlövő lehessek?

Egyesületi tagként rendszeresen edzéseken és versenyeken való részvétellel lehet valaki minősített sportlövő az elért eredményei alapján. A versenyzéshez szükséges évente sportorvosi vizsgálaton részt venni.

 

Mi az a sportlövészet?

Számtalan sportlövészeti ág létezik. Egyesületünk a dinamikus versenyszámokkal foglalkozik, melyek a Gyors-pontlövészet, Sziluett lövészet, Steel Challenge (Fémtányér lövészet), IPSC (Szituációs lövészet), 3GUN (Három fegyver), Az egyes sportágakról bővebb leírás és videók találhatók honlapunk Sportágak menüpontjánál.

 

Miben lenne érdemes teljesen kezdőként megmérettetni magam?

Kezdőként először az alapokat kell elsajátítani. Ezek a biztonságos fegyverkezelés és fegyverismeret, valamint a lőtéri és versenyszabályzatok. Lövészetvezetőink mindenkit felkészítenek az egyes sportágakra. Elsőként a Gyors-pontlövészettel kezd mindenki, majd fokozatosan halad előre a komolyabb verseny típusok felé.

 

Az Egyesület ad fegyvert a gyakorláshoz/felkészüléshez?

Az egyesületnek van néhány, úgy mond közös használatú fegyvere, amiket ki lehet próbálni, amelyekkel lehet kezdetben gyakorolni. Azonban az eredményes felkészüléshez és versenyzéshez idővel elengedhetetlen a saját fegyver és felszerelés beszerzése és személyre szabása. Ebben természetesen az egyesület a tag segítségére lesz és biztosítja a fegyver tárolását az egyesületi tároló helyen.

 

Az Egyesület milyen szakágakat foglal magában (légfegyver, maroklőfegyver, stb.)?

Egyesületünk tagjai jellemzően kis- és nagy kaliberű éles lőfegyverekkel (marokfegyver, golyós- és sörétes puskákkal) versenyeznek. Azonban nem zárkózunk el más fegyver nemektől sem. Fekete lőporos lövészet jelenleg nem megoldott, de idővel kellő számú érdeklődő esetén annak feltételeit is ki tudjuk alakítani.

 

Milyen gyakorisággal vannak edzések? Milyen anyagi vonzata van a lövészetnek?

Edzéseket jelenleg rendszerint szombatonként tartunk a szerencsi lőtéren. Az aktuális edzés alkalmak megtalálhatóak a honlap esemény naptárában. Az edzések nyilvánosak, azonban előzetes bejelentkezés szükséges telefonon az adott héten péntekig! Az élménylövészeti csomagok árai megtalálhatóak honlapunk élménylövészet menüpontjában.

 

Élménylövészetnél a csomagot meg lehet osztani két vagy több személy közt?

A csomagok nem megoszthatóak. Egy csomagot csak egy személy lőhet végig. Ennek többek között jogi és anyagi okai vannak.

 

Szemüveggel lehetek Egyesületi tag? Szemüvegesként részt vehetek az élménylövészeten?

Természetesen igen. Aki szemészeti szempontból gépkocsi vezetésre alkalmas és nem akadályozza a célzásban szem betegsége, az lehet tag és részt vehet lövészeten.

 

Biztonságos körülmények között zajlik a lövészet?

A lövészetek teljesen biztonságos körülmények között, egymástól elszeparált lőállásokban képzett lövészetvezetők felügyelete és irányítása alatt zajlanak. A lőtéren minden jelenlévő számára KÖTELEZŐ a szem és hallásvédő eszközök használata!

 

Milyen személyi feltételei vannak a lövészetnek/élménylövészetnek?

A legfontosabb feltétel, hogy a jelentkező betöltse 18-adik életévét, cselekvőképes legyen és ne álljon semmilyen törvényi eltiltás alatt. Továbbá a lövészet alkalmával nem állhat alkoholos befolyásoltság vagy bármilyen nemű kábítószer, tudatmódosító szer, gyógyszer hatása alatt.

 

Csak a csomagokban meghatározott lövésszám lehetséges? Ha többet szeretnék/szeretnénk lőni, akkor egy teljes csomagot ki kell fizetni ismételten?

Aki már befizetett és végiglőtt egy vagy több csomagot és még további extra lövéseket is szeretne leadni erre lehetősége van. Onnantól kezdve már csak a lőszerenkénti darabárat kell megfizetnie.

 

Sorozatlövésre van-e lehetőség?

Magyarország törvényei nem engedélyezik sorozatlövésre alkalmas fegyver polgári forgalomba való hozatalát (így sportcélú használatát sem).

 

Védőeszközöket (hallásvédő, szemüveg) vigyek magammal, vagy van? Kötelező-e?

A szem és hallásvédő eszközök használata minden a lőtér területén tartózkodó személy számára KÖTELEZŐ! Aki tud, hozhat magával ilyen eszközöket, de a lőtéren korlátozott számban tudunk mi magunk is biztosítani szemüvegeket és fülvédőket.

 

Milyen távolságokra lehet lőni?

A lőtér adottságaiból kifolyólag a maximum távolság 50 méter. Jellemzően marokfegyverekkel 10-15 méterre, még vállfegyverekkel 25-50 méterre lehet lőni.

 

Mi történik, ha nagyon rossz az idő? Akkor is megtartásra kerül, vagy törlésre kerül a program?

Ha nincs szakadó eső, szélvihar vagy hófúvás, esetleg extrém hideg, akkor a lövészeteket meg szoktuk tartani. A lőállások fedettek, de maga a lőtér nyitott. Extrém időjárás esetén érdemes telefonon érdeklődni és figyelni a honlap esemény naptárát.

 

Hány főtől van megtartva a lövetés?

Legalább 6-10 fős létszám kell ahhoz, hogy a lövetéseket megtartsuk egy adott napon. Ez természetesen összeadódhat kettő vagy több egymástól független csoportból is. Mindenképpen telefonos egyeztetés szükséges ilyen esetekben.

 

Mennyi időt vesz igénybe körülbelül egy csomag végiglövése?

Nehéz ezt pontosan megmondani, mert erősen függ a létszámtól és az adott körülményektől. Jellemzően azt mondhatjuk, hogy egy alap csomagot egy fő nagyjából 10-15 perc alatt végiglő. Kombinált csomag esetén nyílván ennek az időnek a duplájáról beszélhetünk.

 

Csoportosan/ munkahelyi, baráti társaságok is mehetnek?

Természetesen igen. Annál jobb, minél nagyobb önálló csoport alakul ki, akikkel mi is biztosabban tudunk tervezni.

 

Fegyverekkel fotózkodni lehet? Le lehet fényképezni őket?

Természetesen van lehetőség a fegyverek fényképezésére és a fegyverekkel való fényképezkedésre is, de csak a lövészetvezetők felügyelete alatt és engedélyével a lövészet befejezetével. Ugyanakkor azt szoktuk javasolni, hogy az így készült fényképeket ne tegyék közzé közösségi portálokon és egyéb nyilvános oldalakon. Maradjanak meg csak személyes emlékeknek.

 

A csomagokban szereplő fegyverek igaziak/élesek?

Minden a csomagokban szereplő fegyver igazi éles lőfegyver. Némelyik anno szolgálati fegyverként funkcionált a világ különböző pontjain.

 

Milyen célokra lehet lőni élménylövészet alkalmával?

Kezdésként mindenki céltáblára, papír célokra lő. A későbbiekben lehetőség van fixen álló, vagy bukó fémcélokra illetve törőkorongokra is lőni.

 

Fegyvervizsgára is felkészítenek?

Egyesületi tagoknak természetesen segítünk a fegyvervizsgákra való felkészülésben, mind elméleti, mind pedig gyakorlati oktatás formájában. Külső érdeklődőknek ajánljuk a következő oldalt: http://loterszerencs.hu

 

Élménylövészet után az általam lőtt papírcélt, töltényhüvelyeket haza vihetem emlékbe?

Természetesen a lőlapok és pár darab töltényhüvely hazavihető emlékbe.

 

18 év alatti személy semmilyen körülmények között nem vehet részt az élménylövészeten?

Jelenlegi törvényi háttér miatt legfeljebb nézőként. Azonban folyamatban van egy módosítás, ami idővel talán lehetővé teszi fiatalkorúak számára is az éles fegyverrel történő lövészetet.

 

Általunk vitt tárgyakra lehet-e lőni?

A lövészetvezetők beleegyezésével, amennyiben semmilyen veszélyt nem jelent a tárgy „szétlövése”, akkor lehet róla szó.

 

Élménylövészeten van lehetőség szituációs jellegű lövészetre is, mint például az IPSC?

Mivel az IPSC lövészet komoly felkészülést, fegyverkezelési rutint és a biztonsági szabályok maximális ismeretét igényli, így élménylövészeten erre nincs lehetőség. A lövéseket a lőállásokból csak álló helyzetből adhatják le a lövők.

 

Egyesületi tagként tarthatok otthon éles lőfegyvert?

A fegyvertartási engedély megszerzése egy hosszabb és kissé költséges folyamat része. És előre kiemelnénk, hogy Sportcélú fegyvertartásról van szó, nem pedig önvédelmi fegyvertartásról! A két kategória teljesen eltérő!

Nagyjából egy év után juthat el egy tag arra a szintre, hogy alkalmassá váljon fegyvertartási engedély igénylésére. Rendszeresen részt kell vennie edzéseken és fel kell készülnie a versenyekre. A versenyeken meg kell lőnie bizonyos minősítési szinteket minden évben. Ahhoz hogy versenyezhessen, évente sportorvosi vizsgálaton kell részt vennie (ez általában szem, vizelet és EKG vizsgálatokból áll). Ezen túlmenően hatósági fegyvervizsgát kell tennie a rendőrségen (minden hónap utolsó csütörtökén van erre lehetőség a kiképző központban).

A sportorvosi vizsgálatokon túl legalább két alkalommal pszichológiai vizsgálaton is részt kell vennie. A két vizsgálat között legalább fél évnek és maximum egy évnek kell eltelnie.

Ha mindezen feltételeket teljesítette a sportoló, akkor az egyesület és a szakszövetség ajánlást állít ki a részére, melyben javasolja a részére az otthoni fegyvertartást. Ezekkel az iratokkal és az orvosi vizsgálatok eredményeivel, valamint a hatósági fegyvervizsga bizonyítvány birtokában fordulhat a lakóhelye szerinti illetékes rendőrkapitánysághoz a fegyvertartási engedély kérelme ügyében.

Otthonában a törvényi feltételeknek megfelelő tároló helyet kell kialakítania, amelyet szintén a rendőrség fog leellenőrizni az engedélyezési folyamat során.


© 2020 Miskolci Sportlövész Egyesület. Minden jog fenntartva. Designed By JoomShaper